Marketplace Menu
  • kominy.plCERAMICZNE, STALOWE
  • ogrzewanie.plDOMU
  • ocieplenie.plBUDYNKÓW
  • ogrodzenie.plPUSTAKI OGRODZENIOWE
  • ogrodowy.plTWÓJ OGRÓD
  • wykonczenie.plWNĘTRZ
  • osprzet.plI AKCESORIA
  • Nowości
  • Bestselery
  • Wyprzedaż
  • Promocje
  • kominy.plCERAMICZNE, STALOWE
  • ogrzewanie.plDOMU
  • ocieplenie.plBUDYNKÓW
  • ogrodzenie.plPUSTAKI OGRODZENIOWE
  • ogrodowy.plTWÓJ OGRÓD
  • wykonczenie.plWNĘTRZ
  • osprzet.plI AKCESORIA
  • Nowości
  • Bestselery
  • Wyprzedaż
  • Promocje

JAK PRAWIDŁOWO EKSPLOATOWAĆ KOMINEK - 10 PORAD

Elżbieta Szymkowicz
16-06-2021

Jeżeli jesteś już szczęśliwym posiadaczem kominka w swoim domu musisz poznać podstawowe zasady jego użytkowania. Prawidłowa eksploatacja sprawi, że kominek nie będzie wymagał dużego nakładu pracy i posłuży nie tylko tobie, twoim dzieciom ale i wnukom.

Poniżej przedstawimy kilka podstawowych zasad, które sprawią, że użytkowanie własnego paleniska będzie czystą przyjemnością. 

1

Drewno używane do palenia w kominku powinno pochodzić z drzew liściastych. Najlepsze do tego celu będą dąb, grab, brzoza i wszystkie gatunki drzew owocowych. Opał uzyskany z drzew iglastych wydziela w trakcie spalania duże ilości zanieczyszczeń, co spowodowane jest sporą zawartością żywicy. Co więcej, drewno z drzew iglastych ma stosunkowo małą gęstość dlatego spala się o wiele szybciej, prowadząc do zwiększenia kosztów eksploatacji kominka.

2

Opał musi być maksymalnie suchy, co oznacza,  że zawartość wilgoci nie powinna przekraczać 20%. Istnieją składy drewna, w których pracownicy dysponują miernikiem wilgotności. W razie potrzeby dostępne są one na rynku w cenach zazwyczaj nie przekraczających 400 złotych. Pamiętajmy, że drewno mokre wytwarza nawet o połowę mniej ciepła od jego suchego odpowiednika. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam zaoszczędzić nawet do 50% kosztów opału.

3

Drewno musi być porąbane na kawałki około 10 centymetrowej grubości. Sprawi to, że spali się ono w całości i nie pozostawi po sobie zwęglonych odpadów.

4

Do rozpalania nie używajmy gazet kolorowych. Powodują one zanieczyszczenie środowiska oraz wydzielają spore ilości lotnego popiołu, który po otwarciu drzwiczek kominka zanieczyści cały pokój.  Pamiętajmy, że nasz kominek to nie śmietnik. Nie spalajmy w nim odpadów i materiałów zanieczyszczonych.

5

Jako rozpałki nie można używać żadnego rodzaju płynów łatwopalnych takich jak benzyna, nafta, czy alkohol. Spowodować to może wybuch, zagrażający naszemu życiu i zdrowiu. Do tego celu świetnie nada się rozpałka kominkowa w kostkach lub saszetkach.

6

Gdy drewno znajduje się już w kominku, przez około 10 minut powinniśmy utrzymać dużą szybkość spalania, jednocześnie nie doprowadzając do powstania gwałtownego ognia. Po rozpaleniu maksymalnie ograniczamy dostęp powietrza do kominka.

7

Nigdy nie zagaszajmy paleniska wodą. Po zmniejszeniu dopływu powietrza ogień wygaśnie samoistnie.

8

Jeżeli kominek nie jest wyposażony w system tzw. czystej szyby, czyścimy ją dopiero po całkowitym jej ostygnięciu. Nie używamy do tego żadnych proszków i past ściernych a jedynie ciepłej wody i detergentów.

9

Po zakończeniu sezonu grzewczego konieczne będzie przeprowadzenie kontroli przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych. Warto pamiętać o tym, że zgodnie z obowiązującymi przepisami pożarowymi wizyta kominiarza musi zostać udokumentowana. Czyszczenie przewodów kominowych w kominkach opalanych paliwem stałym należy przeprowadzać co najmniej  raz na kwartał, natomiast w przypadku opalania paliwem płynnym i gazowym minimum raz na pół roku.

10

W przypadku uszkodzenia jakiegokolwiek elementu naszego paleniska np. przepalenia się uszczelki lub pęknięcia szyby w drzwiczkach wkładu należy natychmiast wymienić zepsuty komponent. Nie palimy w kominku jeśli którykolwiek jego element jest uszkodzony. Naprawę zepsutych urządzeń należy zlecić fachowcom.